Ratioterm
Cautare
Contul meu
RO HU EN DE
Online Catalog
Cosul meu:
0 produs
Furnizori
Energia geotermala

In nucleul Pamantului sunt temperaturi de 6000 ºC, gheisirurile si vulcanurile fiind dovada acestei calduri cunoscute de noi toti. Caldura din interiorul Pamantului care de la nucleu tinde catre suprafata Terrei se numeste energie geotermala sau energia pamantului. In drumul ei catre suprafata pamantului se incalzesc rezervoarele de apa subterane, straturile de pamant, care pot apoi fi considerate ca surse de energie pentru incalzire sau pentru producerea de curent electric, toate acestea facandu-se fara emisii cu efect de sera. In timp ce centralele geotermale produc energie fara emisii, o termocentrala pe carbuni emite, pentru fiecare locuinta pe care o furnizeaza cu energie electrica, peste 1 tona de CO2 in aer.

Pentru a putea extrage energia nucleului, aceasta trebuie transportata de la mare adancime spre suprafata Pamantului. Pentru acest transport exista doua posibilitati: prin intermediul rocilor fierbinti sau prin intermediul apei fierbinti din straturile naturale de apa termala. Pentru a putea extrage caldura din rocile fierbinti se pompeaza apa care preia caldura rocilor fiind apoi pompata la suprafata. Apa termala fierbinte va fi direct pompata la suprafata.

Ambele solutii se folosesc atat pentru incalzire cat si pentru producerea de energie electrica. Caldura Pamantului ne sta tot timpul la dispozitie, nu depinde de vreme sau de conditiile climaterice fiind cea mai constanta sursa de energie regenerabila.

Pentru a produce caldura, se transporta energia apei termale intre 40 ºC si 100 ºC printr-un schimbator de caldura in circuitul centralei termice. Apa rece va fi apoi pompata la adincimea de la care a fost extractata. Prima centrala termica de acest fel a fost construita in Italia in anul 1913. In Germania prima centrala de acest gen a fost construita in anul 1998, azi existand 24 de astfel de centrale pe teritoriul Germaniei, in care apa termala este pompata de la adancimi intre 1000m si 2500m.

In cazul centralelor energetice, in care se produce energie electrica conditia este ca temperatura apei sa fie peste 100 ºC adica apa sa fie in stare de aburi, abur care apoi se foloseste prin intermediul unei turbine la angrenarea generatorului de curent al centralei. Energia pamantului este constanta in fiecare anotimp, in orice conditii climaterice si la orice ora. Aceasta siguranta, aportul adus la protejarea mediului inconjurator si posibilitatea de a putea fora pana se ajunge la straturi de roca fierbinte, face ca energia geotermala sa fie una dintre cele mai semnificative surse de energie regenerabila a viitorului.

© 2009 Ratioterm. All Rights Reserved