Ratioterm
Cautare
Contul meu
RO HU EN DE
Online Catalog
Cosul meu:
0 produs
Furnizori
Tipuri de pompe de caldura
In functie de sursa de caldura si de mediul de incalzit pompele de caldura pot fi; aer-aer, aer-apa, apa-apa, sol-apa. Performantele pompelor de caldura variaza in functie de zona geografica in care acestea sunt instalate.
Tipuri de pompe de caldura

Pompa de caldura aer-aer

Pompele de caldura care folosesc ca sursa de energie aerul pot fi folosite eficient pentru incalzirea si racirea spatiilor inchise mai ales in zonele climatice calde. In cazul unei proiectari si instalari bune acestea pot produce energie pentru incalzire/racire de 1.3-3 ori mai mare decat consumul de energie electrica consumat.Acest lucru este posibildeoarece pompele de caldura transfera caldura mai repede decat in cazul unui sistem conventional cu gaz.

Performantele acestor pompe de caldura depinde de temperatura aerului exterior fiind astfel recomandate in locatii in care temperatura aerului nu coboara sub 0ºC.

Aceste sisteme nu necesita foraje, reducand astfel  costurile cu investitia, instalarea unei asemenea pompe de caldura fiind rapida si simpla, nu necesita suprafata mare fiind astfel posibila instalarea lui in zone urbane su cu suprafata mica.

Pompele de caldura aer-aer se produce aer cald care este  ventilata prin spatiul de incalzit. Eficienta pompelor de caldura este data de coeficientul de performanta COP acesta reprezentand raportul dintre energia termica produsa si energia electrica consumata. Pentru pompele de caldura cu sursa de caldura aer un COP tipic este de 2.5.

 

Pompa de caldura aer-apa

Pompele de caldura care folosesc ca sursa de energie aerul pot fi folosite eficient pentru incalzirea si racirea spatiilor inchise mai ales in zonele climatice calde. In cazul unei proiectari si instalari bune acestea pot produce energie pentru incalzire/racire de 1.3-3 ori mai mare decat consumul de energie electrica consumat. Acest lucru este posibil deoarece pompele de caldura transfera caldura mai repede decat in cazul unui sistem conventional cu gaz.

Performantele acestor pompe de caldura depinde de temperatura aerului exterior fiind astfel recomandate in locatii in care temperatura aerului nu coboara sub 0ºC.

Aceste sisteme nu necesita foraje, reducand astfel costurile cu investitia, instalarea unei asemenea pompe de caldura fiind rapida si simpla, nu necesita suprafata mare fiind astfel posibila instalarea lui in zone urbane su cu suprafata mica. Pompele aer-apa produc apa calda pentru sistemele de inclazire de joasa temperatura (incalzire in pardoseala sau in perete).

Eficienta pompelor de caldura este data de coeficientul de performanta COP acesta reprezentand raportul dintre energia termica produsa si energia electrica consumata. Pentru pompele de caldura cu sursa de caldura aer un COP tipic este de 2.5.

 

Pompa de caldura sol-apa

Aceste pompe de caldura folosesc ca sursa de energie caldura constanta a solului.In timp ce in Romania temperaturile variaza intre extreme de la temperaturi mari vara pana la temperaturi mult sub 0ºC pe timul iernii, la cativa metri sub suprafata pamantului temperaturile sunt constante variind intre 7-21ºC. Aceste temperaturi, ca intr-o pestera, sunt mai mari decat temperatura aerului iarna si mai mici decat temperatura aerului pe timp de vara. Acest avantaj este folosit de pompele de caldura sol-apa utilizand o sonda geotermala. In comparatie cu pompele de caldura aer-aer sau aer-apa acestea sunt mai silentioase, au o durata de viata mai mare, necesita reperatii si intretinere mai mici, nu depind de temperatura aerului din exterior si au un COP ridicat intre 3-6. Chiar daca costurile de instalare sunt mai mari decat in cazul pompelor de caldura cu sursa aer, luand in considerare durata de viata de peste 25 ani pentru pompa si de peste 50 ani pentru sonda geotermala respectiv coeficientul de performanta ridicat aceste pompe, costurile cu echipamentul si instalarea se pot amortiza in 10-15 ani.

Sistemul cu sonda geotermala pe orizontala este mai efectiva din punct de vedere al costurilor pentru proiecte rezidentiale noi acolo unde suprafata terenului este suficienta. Formarea buclelor se permite amplasarea sondei geotermale pe o distanta mai mica reducand astfel costurile de instalare ale sondei. Buclele pot fi asezate pe verticala sau pe orizontala.

 

In cazul instalarii sondei pe orizontala in  serpentina este necesara o suprafata cu circa 50% mai mare decat suprafata totala a spatiului de incalzit.

Sistemul cu sonde verticale este folosita pentru cladiri mari, comercial, birouri, scoli, unde suprafata terenului nu este suficienta pentru instalarea sondelor orizontale. In acest caz se fac foraje in care se introduc colectoarele de caldura in forma de U, acestea fiind conectate intre ele si apoi la pompa de caldura.

 

Pompa de caldura apa-apa

Aceste pompe de caldura folosesc ca sursa de energie caldura apei.In timp ce in Romania temperaturile variaza intre extreme de la temperaturi mari vara pana la temperaturi mult sub 0ºC pe timul iernii, la cativa metri sub pamantul in puturi temperaturile sunt constante, iar in lacuri sub adancimea de 2m apa nu ingheata niciodata. Aceste temperaturi, ca intr-o pestera, sunt mai mari decat temperatura aerului iarna si mai mici decat temperatura aerului pe timp de vara. Acest avantaj este folosit de pompele de caldura apa-apa utilizand o sonda geotermala. In comparatie cu pompele de caldura aer-aer sau aer-apa acestea sunt mai silentioase, au o durata de viata mai mare, necesita reperatii si intretinere mai mici,  nu depind de temperatura aerului din exterior si au un COP ridicat intre 3-6. Chiar daca costurile de instalare sunt mai mari decat in cazul pompelor de caldura cu sursa aer, luand in considerare durata de viata de peste 25 ani pentru pompa si de peste 50 ani pentru sonda geotermala respectiv coeficientul de performanta ridicat aceste pompe, costurile cu echipamentul si instalarea se pot amortiza in 10-15 ani.

sterling silver earrings for women sterling silver rings for women 925 sterling silver rings for women 925 sterling silver earrings for women 925 sterling silver bangle for women sterling silver bangle for women sterling silver rings for women

In cazul in care lacul este in apropiere in cantitatea si calitatea necesara acest sistem poate fi unul dintre cele mai efective sisteme. In acest caz se aseaza o conducta intre spatiul de incalzit si lac in pamant, acesta fiind apoi asezat in bucle in apa la o adancime de cel putin 2m pentru a evita inghetarea apei din conducta.

 

In cazul sistemului cu circuit deschis apa din puturi, fantani sau sursele de apa subterane sunt sursa de caldura a pompelor de caldura. Odata circulata prin pompa de caldura apa este recirculata printr-un  alt put sau fantana, ori se poate deversa la suprafata, caz in care trebuie luate in considerare reglementarile legale din zona respectiva.

© 2009 Ratioterm. All Rights Reserved