Calitatea aerului - un aspect important din viața noastră !

Respirăm zilnic aproape 12.000 litri de aer. Plămânii noștri luptă în fiecare zi cu fumul, virușii, bacteriile, polenul, praful și alți compuși periculoși prezenți în aer. Mulţi dintre noi ajungem să ne petrecem până la 90 % din timp în interior – acasă, la locul de muncă sau la școală. Calitatea aerului pe care îl respirăm în interior are un impact direct asupra sănătăţii noastre.

Pentru mulţi dintre noi poate fi o surpriză să aflăm că aerul de pe o strada urbană, cu un trafic mediu, ar putea să fie în realitate mai curat decât aerul din sufrageriile noastre. Studiile recente indică faptul că anumiţi poluanţi atmosferici pot exista în concentraţii mai mari în spaţiile interioare decât în exterior.

Imaginați-vă o casă recent zugrăvită, cu mobilă nouă... Sau un loc de muncă unde se simte foarte puternic mirosul produselor de curăţenie… Calitatea aerului din casele noastre, de la locul de muncă sau din alte spaţii variază considerabil, în funcţie de materialele utilizate pentru construcţia locului respectiv, pentru curăţarea acestuia și de scopul camerei respective, precum și de modul în care utilizăm și ventilăm spaţiul respectiv.

Calitatea precară a aerului din interior poate fi deosebit de nocivă pentru grupurile vulnerabile, precum copiii, persoanele în vârstă și cele cu boli cardiovasculare și cronice, precum astmul.

Expunerea la formaldehidă - substanța nocivă din aer - poate avea multiple simptome fizice ca: iritații ale ochilor, senzația de arsuri în nări și gât, tuse și dificultate în respirație. Expunerea îndelungată, chiar la niveluri scăzute, poate conduce la senzibilizarea tractului respirator și poate cauza astm.

Într-o atmosferă viciată, scade capacitatea de muncă a omului, care oboseste ușor, devine nervos, surescitat și îi scade rezistența față de microbi.

Dacă în privința calității apei din locuință, cunoaștem multe informații și putem realiza ușor teste de verificare a purității, inclusiv adresându-se unui laborator specializat, calitatea aerului nu este la fel de simplu de măsurat.

 Calitatea aerului interior este o noțiune foarte cuprinzătoare incluzând factori cum sunt:

  • concentrația de oxigen
  • temperatura aerului
  • prezența sau lipsa mirosurilor și/sau a prafului.

Chiar și un nivel redus de poluare poate avea efecte negative asupra sănătății, acesta fiind motivul pentru care îmbunătățirea calității aerului, prin diverse mijloace, este oricând binevenită.

Pentru o ventilare eficientă și de calitate folosește cu încredere sistemele de ventilație cu recuperare de căldură disponibile pe site-ul nostru www.termocat.ro .